reklama

Lékař, který si nepřál zveřejnit své jméno, pro německá média popsal situace, se kterými se on a jeho kolegové denně setkávají. Roky se tento lékař staral o uprchlíky v jednom ze čtyř tranzitních center v Bavorsku, konkrétně v Deggendorfu v Dolním Bavorsku. „Ale klientela uprchlíků se změnila. Namísto lidí zraněných ve válce a vyčerpaných dětí ho teď navštěvují 'Medizintouristen' – tedy „lékařští turisté“, lidé, kteří do Německa cestují kvůli lékařské péči.

Ti, kteří přicházejí, jsou uprchlíci s malou nebo žádnou šancí zůstat. Přicházejí z zemí, kde není válka a kde nejsou lidé pronásledování, vysvětluje server. V Deggendorfu žijí převážně ti ze Sierry Leone a Ázerbájdžánu. Tito žadatelé o azyl nemají možnost pracovat nebo absolvovat kurzy němčiny. Nicméně mají nárok na primární zdravotní péči. Ale tohle často ani nechtějí. Někteří si přejí nový chrup, jiní novou umělou kyčel. „Přicházejí i lidé, kteří chtějí viagru,“ vysvětluje doktor z tranzitního centra Deggendorf.

„Někteří přišli bez nápadných motorických problémů a žádali léky proti bolesti,“ píše server s tím, že podle odhadů lékaře má takové požadavky asi 50 procent žadatelů o azyl. Zákony zaručují neuznaným uprchlíkům ošetření při akutních onemocněních a při bolestech pouze v případech, kdy je to jsou „nutně potřebné a neodkladné“. To se ale většiny případů chronických bolestí zubů a problémů s kyčlí netýká. Přesto někteří uprchlíci zkouší své štěstí.

Problémy jsou podle Focusu zvláště s Ázerbájdžánci. „Lidé vědí, jak jsou zdejší azylové postupy pomalé, a věří, že se o ně mezitím mohou postarat němečtí odborníci". Lékařům poskytují podrobné lékařské záznamy z domova a někteří se dokonce chovají agresivně, když zjistí, že jejich léčba byla zamítnuta.

Bavorský lékař, se kterým server hovořil, popisoval situaci, kdy po jeho kolegovi nespokojený pacient hodil židli. O dva dny později se před něj pacient postavil s nožem v ruce a vyhrožoval mu. Doktor proto raději odchází – stejně jako jeho kolega, kterého napadli.

Server také poukazuje, že německý režisér a scenárista libanonského původu Imad Karim Imad Karim na své stránce na Facebooku zveřejnil text „Deutschland mon amour“, ve kterém poznamenal, že on osobně zná takové lidi, „kteří sem přivedou své staré příbuzné ze syrských a íráckých vesnic a měst, aby si nechali udělat nové zuby nebo léčit cukrovku či potíže s potencí“. Režisér, který v Německu žije už 40 let, také dodal, že si dělá o zemi starosti.