reklama

Podle svého oznámení se připojuje oficiálně k hnutí BDS, které se snaží tlačit na změnu izraelské politiky kulturním, ekonomickým a vědeckým bojkotem. Na červnovém festivalu se počítalo se dvěma uvedeními Rodriguesovy hry Nazpaměť (By Heart).

Rodrigues na facebooku oznámil, že původně pozvání přijal, protože "věřil, že národ není totéž co jeho politici". Pak se ale "rozhodl připojit se ke kulturnímu bojkotu Izraele s tím, že všeobecný tlak může mít stejný výsledek, jako tomu bylo v případě bojkotu Jihoafrické republiky v době apartheidu".

Jednačtyřicetiletý Rodrigues je v Portugalsku znám jako autor děl s politickým dosahem. Hra Nazpaměť pojednává o paměti a učení se zpaměti jako o prostředku čelit režimnímu útlaku.

Ve vysvětlení odmítnutí své účasti Rodrigues napsal, že izraelský festival zdůrazňuje, že se koná u příležitosti 70. výročí vzniku Izraele bez jediné zmínky o "postupu Izraele vůči Palestincům za těchto 70 let". "Nedovolím, aby byla moje práce použita k politickému účelu," sdělil. Považuje za nepřijatelné, že organizátoři festivalu přešli mlčením "nepřijatelné násilí proti Palestincům, jež nařídila izraelská vláda" v uplynulém měsíci. Na hranici palestinského Pásma Gazy bylo zabito přes 110 lidí a zraněny tisíce dalších.

"Dal jsem na radu přátel a kolegů, přečetl jsem si vyjádření umělců a intelektuálů, z nichž někteří byli z Izraele. Viděl jsem to hrozné násilí, jehož se dopouští izraelská vláda. Jsem toho názoru, že je naprosto nezbytné zaujmout jasný postoj," vysvětlil Rodrigues své rozhodnutí.

Festival oznámil, že lidé, kteří si zakoupili vstupenky na portugalské představení, je mohou vrátit a budou jim vráceny peníze, nebo je mohou vyměnit za lístky na jiné akce.