Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská tajná služba FSB zasáhla proti Tatarům, prý chtěli s Kyjevem rozvrátit jednotu Krymu

"Bospor Kerčský"
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ruská kontrarozvědka na anektovaném Krymu překazila plány "extremistické" skupiny krymských Tatarů napojených na exilové vedení se sídlem na Ukrajině. Oznámila to dnes agentura TASS s odkazem na tiskovou zprávu tajné služby FSB. Jeden člen skupiny byl podle ní zadržen, po dalších dvou se pátrá.

Skupinu podle FSB založil Erol Velijev, spolupracovník exilových vůdců krymských Tatarů Mustafy Džemileva a Refata Čubarova, kteří se po ruské okupaci Krymu uchýlili na Ukrajinu. Ruská policie po Velijevovi vyhlásila celostátní pátrání, stejně jako po dalším členovi skupiny jménem Treťjakov. Třetí "extremista" Oleksandr Stešenko je podle FSB ve vazbě.

Džemilev, který je stejně jako Čubarov poslancem kyjevského parlamentu, byl po krymském záboru v Rusku označen za nežádoucí osobu a je v nepřítomnosti trestně stíhán pro podezření z terorismu a podvracení státu.

Čubarov je předsedou neoficiálního krymskotatarského parlamentu, který Rusko zakázalo jako extremistickou organizaci. Oba politici se po roce 2014 postavili do čela odporu proti anexi Krymu a proti údajnému potlačování práv krymských Tatarů ruskou okupační správou.

Podle ruské tajné policie skupina "extremistů" připravovala s podporou ukrajinské kontrarozvědky SBU plány na zastrašování prorusky orientovaných krymských Tatarů a podněcování národnostního napětí na Krymu. V lednu prý členové skupiny podpálili na Krymu dům muslimského duchovního Emiraliho Ablajeva, který podle ruské tajné policie "významně přispěl k posílení národní jednoty" krymských Tatarů.

List Ukrajinska pravda nedávno napsal, že krymskotatarský aktivista Stešenko byl v dubnu zadržen na hranici oddělující Ukrajinu od anektovaného Krymu. Podle jeho advokáta Ajdara Azamatova je od té doby nezvěstný. Ruská FSB jeho zadržení nejprve popírala, dnes ale v úřední zprávě zatčení Stešenka potvrdila.

Krymští Tataři tvoří asi dvanáct procent z víc než dvou milionů obyvatel Krymu. Vůči Kremlu má velká část z nich značnou nedůvěru podepřenou historickými zkušenostmi. Sovětské vedení je za druhé světové války nechalo z poloostrova masově deportovat, postupně se směli vracet až koncem 80. let minulého století. Po roce 2014 příslušníci tatarské menšiny protestovali proti ruské okupaci, několik demonstrací potlačila ruská policie.

Témata:  Rusko Krym Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy