Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historická návštěva, britský ministr uctil v Argentině padlé vojáky

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Buenos Aires - Britský ministr zahraničí Boris Johnson v neděli v argentinské metropoli uctil památku vojáků, kteří padli ve válce o Falklandské ostrovy v roce 1982. Johnson se tak stal teprve druhým vysokým představitelem Británie, který navštívil památník věnovaný argentinským vojákům padlým v britsko-argentinském konfliktu. Informoval o tom dnes argentinský deník Clarín. Johnson je prvním britským ministrem zahraničí na návštěvě Argentiny od roku 1993.

"Je mi ctí spolu s (argentinským) ministrem zahraničí (Jorgem) Fauriem položit květiny k památníku padlých a připomenout všechny, kteří zemřeli v konfliktu o Falklandské ostrovy," řekl po návštěvě památníku šéf britské diplomacie. Památník je věnován pouze argentinským obětem, Johnson ale připomněl památku padlých z obou válečných táborů.

Podle deníku Clarín se u tohoto památníku v Buenos Aires připomínajícímu oběti konfliktu o souostroví v samém cípu jižního Atlantiku poklonil také britský princ Charles v roce 1999.

Boje o Falklandy (v hispanoamerickém světě nazývané Malvíny) vypukly v dubnu 1982 poté, co je obsadil argentinský diktátor Leopold Galtieri, a skončily v červnu téhož roku vítězstvím Británie. Zemřelo při nich 255 Britů a 649 Argentinců. Konflikt o nehostinné ostrovy, v jejichž blízkosti se nacházejí ložiska ropy, byl největším nasazením britského válečného námořnictva od druhé světové války.

Argentina a Británie vedou o souostroví o rozloze zhruba 12.000 kilometrů čtverečních spor už skoro 200 let. Po vzniku nezávislé Argentiny začátkem 19. století připadly ostrovy novému státu, ale už v roce 1833 je kolonizovali Britové, kteří je zřejmě koncem 16. století objevili. Argentina se však nevzdávala a hned na prvním zasedání OSN v roce 1946 vznesla požadavek na jejich vrácení z titulu "dědického práva" na španělské kolonie.

Johnson je v Argentině u příležitosti schůzky ministrů zahraničí skupiny velkých světových ekonomik G20, má mít ale i bilaterální jednání s argentinským prezidentem Mauriciem Macrim. S ním se zná ještě z doby, kdy byl Johnson starostou Londýna a Macri starostou Buenos Aires.

Podle deníku The Guardian přijel Johnson do Argentiny také podpořit vztahy s tímto regionem v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie. "Těším se na novou kapitolou v našich vztazích a boom obchodní spolupráce, až Británie opustí EU," řekl Johnson v neděli v Buenos Aires. O víkendu navštívil Johnson jako první britský ministr zahraničí po půlstoletí Peru. Z Argentiny odletí šéf britské diplomacie do Chile.

Témata:  Argentina Falklandy Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy