Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA prý na Írán zatlačí tak silně, že mu znemožní získat jadernou zbraň

Hasn Rúhání
Hasn Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Washington - Dohoda s Íránem podle nového amerického ministra zahraničí představuje pro svět riziko kvůli svým nedostatkům a Spojené státy spolu se svými partnery i bez této úmluvy zajistí, aby Teherán jadernou zbraň nezískal. Zásadní přitom bude bezprecedentní finanční tlak, prohlásil dnes Mike Pompeo při představování nových zásad americké zahraniční politiky. Zatímco prezident Donald Trump před dvěma týdny oznámil odstoupení USA od dohody s Íránem, ostatní signatáři dali Teheránu najevo, že chtějí ujednání nadále dodržovat.

"Budou to nejsilnější sankce v dějinách," prohlásil dnes o dalším americkém přístupu k Teheránu Pompeo, který funkci převzal začátkem května. Pokud Írán nezmění své chování, sankce podle něho pocítí ještě silněji.

Pompeův úřad již bezprostředně po Trumpově oznámení uvedl, že obnovení sankcí se bude týkat mimo jiné bank, ropného průmyslu, automobilek či strojírenství.

Šéf americké diplomacie dnes představil 12 požadavků, jejichž splněním Spojené státy podmiňují zmírnění či zrušení protiíránských sankcí. Írán podle něho musí mimo jiné zcela skoncovat s obohacováním uranu, které v omezeném měřítku dohoda z roku 2015 umožňuje. Další podmínkou je povolení přístupu nezávislých inspektorů do íránských zařízení pracujících s nukleárním materiálem.

Pokud by se Írán rozhodl od svého dřívějšího závazku ustoupit a začít opět usilovat o výrob jaderné zbraně, "jsme plně připraveni reagovat i na to", řekl Pompeo.

Šíitská země rovněž musí úplně stáhnout své síly ze Sýrie, přestat podporovat rebely v Jemenu či hnutí Hizballáh v Libanonu. Washington rovněž požaduje, aby íránský autokratický režim propustil všechny uvězněné Američany či změnil přístup vůči svým obyvatelům.

"Amerika doufá, že naše úsilí směřující k míru a bezpečnosti přinese ovoce i dlouhodobě trpícím obyvatelům Íránu," prohlásil ministr.

Komentátoři vesměs označili Pompeův projev za velmi rázný, někteří z nich ale podotkli, že přinejmenším část požadavků je pro Teherán nesplnitelná.

Ministr zahraničí rovněž vyzval americké spojence, aby se ke snahám Washingtonu připojili. Evropské státy přitom dávají najevo, že by rády zachovaly činnost evropských firem v Íránu, a jednají s Teheránem o zachování smlouvy.

Témata:  USA Írán jaderné zbraně Mike Pompeo ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy