Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby ve Venezuele? Nespravedlivé a nesvobodné, zní z USA

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Washington - Spojené státy dnes označily za nesvobodné a nespravedlivé nedělní prezidentské volby ve Venezuele, které vyhrál dosavadní prezident Nicolás Maduro. Americký viceprezident Mike Pence i šéf diplomacie USA Mike Pompeo uvedli, že šlo o podvod.

Podle Pence jde o "nelegitimní výsledek", který opět uškodil venezuelské demokratické tradici. Zároveň upozornil, že Spojené státy nebudou jen "trpně přihlížet" tomu, jak se Venezuela "hroutí" a jak je "její statečný lid nadále sužován bídou".

Pompeo slíbil, že USA přijmou rychlá ekonomická a diplomatická opatření vedoucí k obnovení demokracie ve Venezuele.

I on odsoudil "podvodné" prezidentské volby, které označil za "útok na ústavní pořádek" a "urážku demokratické tradice Venezuely". Podle něj bude venezuelská vláda čelit izolaci ze strany mezinárodního společenství, dokud neobnoví svobodné, spravedlivé a transparentní volby.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro USA volby demokracie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy