reklama

Cyklon Sagar se zrodil minulý týden nad vodami Adenského zálivu, načež v sobotu zasáhl pobřeží východní Afriky. Největší škody napáchal na severozápadě Somálska. Celkem podle OSN způsobilo extrémní počasí problémy desetitisícům obyvatel.

"Ze svých domovů kvůli bouřce uteklo 1780 rodin, 16 osob bylo zabito a nejméně 80 domů bylo zničeno," informovala o situaci v regionu Somaliland na severu Somálska Norská rada pro uprchlíky (NRC). Oblastní ředitel NRC Nigel Tricks řekl, že šlo o největší bouři v regionu za několik posledních let.

Cyklon způsobil záplavy také v několika čtvrtích džibutské metropole Džibuti. Podle úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) ve městě zahynuli dva lidé. BBC s odvoláním na soukromé Radio Dalsan informuje o dalších šesti obětech v Mogadišu. Podle OCHA se dál pohřešuje 40 rybářů, kteří byli na moři a neměli zprávy o blížící se bouři.

Její dopady paradoxně umocnila léta sucha sužující východní Afriku. V jeho důsledku je půda ztvrdlá a nevsakuje snadno dešťovou vodu, což zvyšuje riziko bleskových záplav.