Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádista z Belgie dostal v Iráku trest smrti, na videích Islámského státu hrozil teroristickými útoky

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácký soud dnes vynesl trest smrti nad belgickým členem teroristické skupiny Islámský stát (IS) Tarikem Jadaounem. Třicetiletý Belgičan marockého původu je znám z videí, na nichž hrozil útoky Belgii a Francii.

K IS se připojil v roce 2014. Proces s ním začal v Iráku 10. května a muž tehdy řekl, že je nevinen a že se "nechal svést z cesty". Při dnešním stání na svou obhajobu nic neřekl.

Jednání trvalo jen deset minut a soudce přečetl body obžaloby, k nimž patří boj v řadách IS a nelegální vstup do Iráku. Dal Jadaounovi možnost něco dodat, což Belgičan nevyužil. Pak ohlásil, že obžalovaný se odsuzuje k trestu smrti oběšením na základě protiteroristického zákona.

V Iráku bylo k trestu smrti za terorismus odsouzeno dosud na 300 lidí, z nichž třetina byli cizinci. Stejný počet lidí podle agentury AFP dostal doživotní tresty. Většina odsouzenců pochází z Turecka nebo z postsovětských republik. Mezi odsouzenými jsou také ženy, nedávno dostaly doživotní tresty jedna Němka a jedna Francouzka.

Témata:  Irák Islámský stát Belgie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy