Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Thajsko: Dav v Bangkoku žádal volby a pád junty, policie ho rozehnala

Bangkok
Bangkok
Foto: Pixabay

Bangkok - Několik stovek lidí se dnes zapojilo do protestního pochodu v thajské metropoli Bangkoku u příležitosti čtvrtého výročí nekrvavého vojenského převratu. Demonstranti požadovali ukončení vlády junty a vyzývali, aby byly ještě letos vypsány volby. Premiér Prajutch Čan-Oča to ale odmítl a zopakoval, že hlasování se bude konat až počátkem roku 2019.

Ministerský předseda Prajutch Čan-Oča se dostal k moci, když armáda 22. května 2014 svrhla demokraticky zvolenou vládu. Junta původně slibovala, že v roce 2015 uspořádá parlamentní volby, hlasování ale opakovaně odkládá. Nový termín stanovila na únor 2019.

Demonstranti se dnes chtěli vydat z univerzitního areálu k sídlu vlády v Bangkoku, policisté jim v tom však zabránili. Úřady předem nespokojence varovaly, že proti jakémukoli protestu zasáhnou.

V Bangkoku bylo z tohoto důvodu rozmístěno 3200 příslušníků policejních sil. Od převratu jsou v zemi zakázána politická shromáždění pěti a více lidí, připomněla agentura AP.

Témata:  Thajsko demonstrace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy