Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko zvažuje jednorázový svátek ke kulatému výročí ČSR, návrh vyvolal rozruch

Bratislavský hrad
Bratislavský hrad
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Slovensko jednorázově zvažuje zavedení mimořádného státního svátku ke 100. výročí vzniku Československa, které si ČR a SR připomenou letos v říjnu. Proti novému svátku, byť pouze pro tento rok, se ovšem postavila nacionalistická koaliční Slovenská národní strana, návrh nepodpořili ani zaměstnavatelé.

Úřad slovenské vlády navrhl, aby si Slovensko státním svátkem připomenulo výročí Martinské deklarace, v níž Slováci 30. října 1918 vyhlásili nezávislost a která oficiálně rušila po staletí trvající spojení Slováků s Uherskem. V deklaraci se tehdejší představitelé slovenského národa přihlásili ke vzniku společného státu s Čechy. V současnosti je 30. říjen na Slovensku památným dnem, podle návrhu úřadu vlády by se jen letos stal státním svátkem.

Proti změně se postavila SNS. "Slovenská národní strana nesouhlasí, aby se na Slovensku nesystémově zaváděly mimořádné státní svátky a stejně nevidíme důvod, aby se takovéto mimořádné svátky zaváděly i v budoucnu," reagovala dnes v prohlášení SNS. Dodala, že stávající státní svátky, které připomínají moderní historii země, a to den vzniku Slovenska 1. ledna 1993 a den ústavy 1. září, považuje za dostatečné. Za plně postačující označila strana skutečnost, že 30. říjen je památným dnem.

Proti povýšení 30. října na státní svátek, byť pouze pro tento rok, se postavili také zaměstnavatelé. Zdůvodnili to vysokým počtem svátků v zemi a finančními dopady na firmy.

Slovensko si na rozdíl od České republiky den vzniku Československa 28. října 1918 státním svátkem nepřipomíná. Slovenský parlament v minulosti opakovaně odmítl návrhy na zařazení 28. října dne mezi svátky.

Témata:  Slovensko Československo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy