Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Japonsko se spojili a hrozí odvetou za americká cla, šlo by o miliardu dolarů

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ženeva - Rusko a Japonsko varovaly, že by mohly vůči Spojeným státům uvalit obchodní sankce v hodnotě téměř miliardy dolarů (zhruba 22 miliard Kč) jako odvetu za americká cla na dovoz oceli a hliníku. Vyplývá to podle agentury Reuters z dokumentů Světové obchodní organizace (WTO).

Nová americká cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent vstoupila v platnost 23. března. Rusko tvrdí, že pro jeho export bude tento krok znamenat dodatečnou celní zátěž v hodnotě 538 milionů dolarů ročně. Japonsko pak hovoří o částce 440 milionů dolarů ročně. Obě země uvedly, že mají právo zatížit americký export náklady ve srovnatelné výši. Nespecifikovaly však, jakých produktů by se odvetná opatření mohla týkat.

Kvůli americkým clům na ocel a hliník se na WTO obrátila také Evropská unie. Ta již organizaci předložila seznam amerických produktů, na které by mohla uvalit vysoká odvetná cla. Na seznamu se nachází například rýže, brusinky, burbon, kukuřice, arašídová pomazánka či ocelářské výrobky.

EU je zatím od nových amerických cel osvobozena, její dočasná výjimka však již na konci tohoto měsíce vyprší. Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová dnes uvedl, že Spojené státy výjimku nejspíš neprodlouží, takže se EU bude muset rozhodnout, jak zareaguje.

Témata:  Rusko Japonsko clo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy