Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středoškoláci v EU mají znát dvě cizí řeči, navrhuje Brusel

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Silnější podpora výuky cizích jazyků je částí vzdělávací iniciativy, se kterou dnes přišla Evropská komise. Podle komisaře pro vzdělávání, mládež a kulturu Tibora Navracsicse by bylo ideálním cílem, kdyby se každý občan EU dokázal s koncem střední školy kromě své mateřštiny domluvit ještě nejméně dvěma dalšími jazyky.

"Jde o daleko víc než naučit se základy angličtiny. Jazyky nám otevírají dveře, pomáhají k lepšímu zaměstnání a umožňují si navzájem porozumět," zdůraznil Navracsics.

Součástí dnešních iniciativ komise, jejichž společným cílem je v roce 2025 vznik Evropského prostoru vzdělávání, je nejen automatické uznávání diplomů a studia v zahraničí, ale i podpora kvalitního předškolního vzdělávání.

Umožnit to má lidem snáze studovat v jiné zemi, ale také zajistit, že evropské školství bude v celosvětovém měřítku konkurenceschopné.

Témata:  Evropská komise (EK) EU jazyky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy