Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptská armáda zdemolovala během tažení proti teroru na Sinaji 3000 domů

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptská armáda v rámci protiteroristické kampaně na Sinajském poloostrově od letošního února zdemolovala nejméně 3000 budov. Vyplývá to ze satelitních snímků, které analyzovala organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Opatření HRW označila za kontraproduktivní s tím, že přispívá ke zhoršení humanitární situace, informoval dnes zpravodajský server BBC.

Ze satelitních snímků Sinaje pořízených mezi 15. lednem a 14. dubnem je podle HRW patrné, že od února bylo zničeno více než 3000 obytných domů i komerčních budov. Znehodnoceno bylo i mnoho hektarů půdy.

Úřady sahají k demolici až poté, co místní dostanou příkaz k vystěhování. Vláda ale demolice hájí a tvrdí, že chce na severovýchodě Sinaje vytvořit nárazníkovou zónu, která bude před teroristickými útoky chránit civilisty. Opatření ale podle HRW není právně ukotveno a přispívá ke zhoršení humanitární situace na poloostrově.

"Egyptská armáda tvrdí, že chrání obyvatele před ozbrojenci. Je ale absurdní si myslet, že vyháněním lidí z domovů jim zajistí větší bezpečí," uvedla HRW.

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na straně jedné a islámskými radikály na straně druhé. Napětí v regionu se znásobilo v roce 2013 po sesazení prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva.

Současný prezident Abdal Fattáh Sísí v roce 2014 po bombovém útoku, který si vyžádal 33 lidských životů, vyhlásil na Sinaji výjimečný stav a poloostrov označil za "hnízdo terorismu a teroristů".

Loni v listopadu bylo při teroristickém útoku ozbrojenců napojených na teroristickou organizaci Islámský stát (IS) v mešitě v severosinajském Bir al-Abdu zabito přes 300 lidí. Šlo o nejhorší teroristický útok v dějinách Egypta. V únoru Káhira oznámila, že proti radikálům na Sinaji a v částech delty Nilu a Západní pouště u hranice s Libyí zahájila rozsáhlou protiteroristickou operaci.

Témata:  Egypt Human Rights Watch

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy