reklama

"Navrhujeme ambiciózní rozpočet, který nadále podporuje naše priority zaměřené zejména na investice, zaměstnanost, mládež, migraci, solidaritu a bezpečnost a který občanům přinese evropskou přidanou hodnotu," uvedl evropský komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger.

Závazky představují odhodlání financovat budoucí výdaje, tedy například prostředky přislíbené ve smlouvách. Platby vyjadřují očekávání, kolik peněz bude v daném roce skutečně potřeba zaplatit. Na konečné podobě rozpočtu se budou muset shodnout členské země EU a Evropský parlament.

Návrh je založen na předpokladu, že Británie bude po vystoupení z EU v březnu příštího roku nadále přispívat do rozpočtů EU a účastnit se jejich realizace až do konce roku 2020, jako kdyby byla členským státem.

Komise rovněž upozornila, že věnuje zvláštní pozornost otázkám migrace a správy hranic, včetně reformy společného evropského azylového systému, která má zajistit efektivnější, spravedlivější a humánnější azylovou politiku, či posílení evropské pohraniční a pobřežní stráže.