Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skripalová veřejně poprvé promluvila

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Dcera otráveného ruského exagenta Sergeje Skripala poprvé od březnového incidentu v britském Salisbury mluvila přímo se zástupci médií o svých zkušenostech z posledních měsíců. Agentuře Reuters řekla, že léčba po útoku nervovým jedem novičok byla bolestivá a deprimující, zároveň poděkovala personálu nemocnice v Salisbury i lidem, kteří jí a jejímu otci v den útoku pomohli. Nyní chce pečovat o svého otce, následně by se ráda vrátila do Ruska.

"Přišla jsem do Británie 3. března, abych navštívila svého otce, což jsem v minulosti činila pravidelně. Po dvaceti dnech v komatu jsem se probudila a viděla zprávy o tom, že jsme byli oba otráveni," řekla Julija Skripalová v rozhovoru o událostech, které "obrátily její život naruby".

Detaily léčby popisovat nechtěla, uvedla však, že byla "invazivní, extrémně bolestivá a deprimující". Se svým otcem a bývalým ruským agentem byli oba nalezeni bezvládně ležící na lavičce v Salisbury 4. března. Skripalová byla propuštěna z nemocnice 9. dubna, její otec minulý pátek.

"Nyní žiju ze dne na den a chci pomáhat pečovat o svého tátu, dokud se plně neuzdraví. V dlouhodobém výhledu doufám, že se vrátím domů do své země," popsala své plány 33letá Julija.

"Potřebujeme čas na zotavení a také na to, abychom se vyrovnali se vším, co se stalo. Jsem vděčná za nabídky asistence od ruského velvyslanectví, v tuto chvíli si ale nepřeji jejich služby využít," uvedla Skripalová.

Požádala všechny, aby respektovali soukromí její i jejího otce. Uvedla také, že stále pokračuje v léčbě, ale zároveň se stále vyrovnává se skutečností, že ona a její otec se stali oběťmi útoku.

Témata:  novičok Sergej Skripal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy