reklama

"Řadě těchto zemí dáváme jako pomoc obrovské částky," řekl Trump. Dodal, že jeho vláda připravuje rozsáhlé škrty v pomoci těm státům, ze kterých do USA nelegálně přichází přistěhovalci.

Debata, které se Trump zúčastnil, se zaměřila na problematiku gangu MS-13. Ten je jedním z nejnásilnějších v USA. Skupina vznikla v 80. letech na ochranu salvadorských imigrantů před znepřátelenými gangy v Los Angeles.

Později se její činnost přesunula i do Salvadoru. Loni v listopadu americká policie pozatýkala přes dvě stovky členů gangu během rozsáhlé operace po celé zemi. Více než polovina zatčených je stíhána za porušení imigračního zákona, ale skoro všichni byli také obviněni z vražd, loupeží, obchodu s drogami či z vymáhání výpalného.

Trump podobně jako stavbu zdi na hranicích s Mexikem považuje boj proti MS-13 za jednu ze svých priorit. Před týdnem vyvolal pobouření, když označil nelegální přistěhovalce za zvířata.

Prezident na kritiku reagoval tím, že příměr byl určen pro MS-13 a že si za tímto názorem stojí. Tento týden v pondělí pak Bílý dům vydal přehled informací o gangu, který nazval Co potřebujete vědět o násilných zvířatech z MS-13.