Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Číňané zuří, Američané jim zrušili pozvánku na manévry

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Peking - Čínské ministerstvo obrany kritizovalo Spojené státy za to, že zrušily pozvání pro čínskou armádu k účasti v rozsáhlém námořním cvičení RIMPAC, které se koná jednou za dva roky v Tichém oceánu. Washington uvedl, že jeho rozhodnutí je reakcí na čínskou militarizaci ostrovů ve sporné oblasti Jihočínského moře.

Manévry zvané Rim of the Pacific Exercise, které organizují USA, jsou označovány za největší mezinárodní námořní cvičení světa. Washington na ně Čínu pozval jak v roce 2014, tak v roce 2016. Letos ale Pentagon pozvání pro Peking zrušil.

Čínská diplomacie označila tento krok za "nekonstruktivní". Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang prohlásil, že Čína má v oblasti Jihočínského moře svrchovaná práva a ze strany USA je nerealistické si podobnými kroky vynucovat změnu.

"Toto rozhodnutí nijak nezmění čínskou roli při udržování míru a stability v asijsko-pacifickém regionu," konstatovalo ministerstvo v prohlášení.

Washington kritizuje Peking, že v Jihočínském moři buduje umělé ostrovy, na nichž staví přistávací dráhy, majáky, radarové stanice a další zařízení, která jsou využitelná i k vojenským účelům. Podle některých zpráv zde již Čína rozmístila i raketové systémy země-vzduch. USA se obávají, že by Peking mohl tato zařízení využít k omezení svobody plavby a přeletů v oblasti.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti vznášejí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda USA U.S. Navy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy