Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina blokuje weby dalších ruských médií

Ruský internet
Ruský internet
Foto: EuroZprávy.cz

Kyjev - Ukrajina zablokovala webové produkty ruské mediální skupiny Rossija Segodňa a agentury RIA Novosti Ukrajina. Informaci dnes zveřejnil úřad ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ukrajinští poskytovatelé internetu jsou v důsledku nových sankčních opatření povinni znemožnit uživatelský přístup ke stránkám postižených subjektů.

Ukrajinské úřady už v minulosti podnikly několik restriktivních kroků proti ruským médiím, po ruské okupaci ukrajinského Krymu bylo postupně v několika vlnách zakázáno vysílání ruských televizí. Proces skončil letos v lednu, celkem bylo zablokováno 74 ruských televizních stanic.

Zařazení agentury RIA Novosti Ukrajina na sankční seznam přichází nedlouho po zadržení jejího šéfa Kyryla Vyšynského v Kyjevě. Novinář byl obviněn z velezrady, které se měl dopustit šířením nepravdivých informací o ruské anexi Krymu a válce na Donbasu. Hrozí mu trest až 15 let vězení.

Znepokojení nad zatčením Vyšynského dala najevo Rada Evropy, americké ministerstvo zahraničí a několik mezinárodních organizací na ochranu lidských práv. V ruských a ukrajinských médiích se objevily spekulace, že Vyšynskyj bude vyměněn za ukrajinského režiséra Oleha Sencova vězněného v Rusku.

Moskva v reakci na Porošenkovo rozhodnutí označila blokování webů za projev slabosti. Vlivný poslanec Konstantin Kosačov na facebooku napsal, že krok Kyjeva může být "předzvěstí rozsáhlé vojenské provokace Ukrajiny".

Součástí rozhodnutí ukrajinského prezidenta je i rozšíření sankčního seznamu vydaného počátkem května, v němž jsou zařazeni ruští oligarchové s vazbami na Kreml. Na dnes aktualizovaném seznamu se ocitl miliardář Oleg Děripaska, jehož společnost Rusal vlastní v jihoukrajinském městě Mykolajiv velkou továrnu na zpracování hliníku. Podle agentury Reuters není jasné, jaký dopad budou mít nové sankce na Děripaskova ukrajinská aktiva.

Děripaska se spolu s dalším ruským oligarchou Viktorem Vekselbergem stal hlavní obětí amerických sankcí, vyhlášených letos v dubnu. Oba se museli zbavit části majetku a členství ve vedení svých firem, aby je před dopadem sankcí ochránily. Kyjev americké sankční kroky fakticky kopíruje.

Témata:  Ukrajina internet média fake news

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy