Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z pomníku odstranil srp a kladivo, soud jej zprostil obžaloby

Muzeum totalitního režimu Valtice
Muzeum totalitního režimu Valtice
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Soud na východním Slovensku dnes zprostil obžaloby výtvarníka Petera Kalmuse, který podle prokuratury v roce 2016 z pomníku sovětským vojákům padlým při osvobozování země za druhé světové války odstranil komunistické symboly srp a kladivo. Informují o tom slovenská média. Verdikt okresního soudu není pravomocný, prokurátor se odvolá.

Podle soudu nebylo prokázáno, že zmiňovaný skutek spáchal Kalmus, který čelil obžalobě z výtržnictví. Kalmus vinu již dříve odmítl.

Symboly srp a kladivo ze zmiňovaného památníku v Košicích, který je kulturní památkou, loni zase odstranil jiný výtvarník Ľuboš Lorenz spolu s dvěma občanskými aktivisty. Trojice za to čelila stíhání a soud jim trestním příkazem uložil podmínku.

Kalmus a Lorenz dlouhodobě vystupují proti symbolům komunistického režimu na Slovensku. Oba byli už dříve obviněni, že nabarvili červeně bustu zemřelého vrcholného komunistického politika z československé éry Vasila Biľaka v jeho rodné obci Krajná Bystrá.

Témata:  Slovensko soudy komunismus pomník

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy