Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina má nový tunel v Karpatech

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko byl dnes prvním pasažérem vlaku, který projel novým tunelem pod vrcholy ukrajinské části východních Beskyd. Železniční tunel mezi Lvovskou a Zakarpatskou oblastí Ukrajiny, dlouhý 1765 metrů, prezident označil za známku přiblížení země k Evropské unii.

Dvoukolejný tunel začíná u železniční stanice Beskid a končí u obce Skotarske v Zakarpatí. Vede prakticky podél stávajícího železničního tunelu, který už dosloužil a který byl vybudován v roce 1886, tedy v době, kdy byl region Haliče součástí tehdejší rakousko-uherské monarchie.

Nový tunel, o jehož vybudování Kyjev rozhodl v roce 2007, se začal stavět před pěti lety. Hornatý úsek na trati ze Lvova do hraničního Čopu je součástí celoevropského železničního koridoru, který prochází územím Itálie, Slovinska, Maďarska, Slovenska, Ukrajiny a Ruska.

Starý tunel bude využíván jako technická a případně evakuační trasa. Nový byl proražen jen několik desítek metrů vedle v hloubce až 180 metrů pod povrchem Beskydského hřebene, který je součástí Ukrajinských Karpat.

Propustnost tunelu má podle projektu dosahovat až stovky souprav denně. Stavba má pro Ukrajinu strategický význam, protože posiluje dopravní spojení se střední a západní Evropou. Ukrajina tunel vybudovala s finanční podporou Evropské banky pro rekonstrukci a rozvoj nákladem 2,2 miliardy hřiven (840 milionů korun).

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina tunel železnice Podkarpatská Rus Zakarpatsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy