Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Proslulý kat Islámského státu Buldozer padl do zajetí

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek – Syrská armáda oslavuje. Vojáci zajali známého kata Islámského státu, kterému se kvůli jeho tělesné konstituci říká „Buldozer“. Na snímcích, které armáda zveřejnila, leží na korbě auta s rukama svázanýma za zády.

Nechvalně proslulý dvousetkilový kat Islámského státu, který na mnoha videích seká zajatcům končetiny nebo hlavy a před kterým se třásl nejeden vězeň, byl dopaden. Muž, kterému se říká „Buldozer" nebo „Buldozer z Fallúdži", byl členem takzvané „sekací skupiny".

Minulý měsíc byl Buldozer vyfocen, jak brutálně popravil dospívajícího chlapce, který údajně poslouchat západní hudbu na svém přehrávači. Je známo, že napříč Irákem sťal hned několik teenagerů, dokonce za trest amputoval končetiny několika malým dětem. Nejčastěji byl zobrazován v černém hábitu, černé masce a s dlouhým mečem.

Jeden z prvních snímků Buldozeru se objevil v červnu 2014, kdy na fotce obsluhoval to, co se jevilo jako pět stop dlouhý a 52 kilogramů vážící kulomet Browning s protipancéřovými kulkami, které by mohly být použity například proti letadlu.

Jak se ale zdá, muž už se žádných dalších zločinů nedopustí, před několika dny ho zajali syrští vojáci. Ti do světa vypustili video, na kterém polonahý Buldozer leží na korbě auta a ruce má svázané za zády. Kolem něj se pak shromažďují doslova davy lidí, kteří si ho chtějí vyfotit. Bojovník IS vypadá, že se snaží dělat jakési grimasy, pak ale příslušníci ozbrojených sil všechny odeženou. Snímky byly zveřejněny na stránkách blízkých syrské armádě.

Témata:  Islámský stát Sýrie Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy