Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI informovala o vyšetřování ruského vlivu na volby

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Za zavřenými dveřmi ve čtvrtek ve Washingtonu skupina amerických kongresmanů dostala nejnovější informace o probíhajícím vyšetřování FBI, zaměřeném na údajné ruské vměšování do prezidentských voleb v USA. Debatu označenou jako "briefing" vyvolal Bílý dům kvůli podezření, že vedení FBI vyslalo do volebního štábu Donalda Trumpa svého špiona, aby po kontaktech s Moskvou pátral.

Příprava dvou "briefingů", ve washingtonské praxi podle agentury AP krajně neobvyklých, prošla dramatickým vývojem. Bílý dům nejdřív na akci pozval jen republikánské kongresmany, což vyvolalo tvrdou kritiku od demokratů. Nakonec se schůzek, jedné v budově ministerstva spravedlnosti a druhé v Kongresu, zúčastnili zástupci obou stran. Kromě poslanců byli přítomni šéf FBI Christopher Wray, náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein a ředitel amerických zpravodajských služeb Dan Coates.

Jednání vyvolaly informace amerického tisku, že FBI v roce 2016 nasadila do Trumpova týmu svého informátora. Prezident v minulých dnech opakovaně chování vyšetřovatelů označoval za "největší špionážní skandál" a žádal vysvětlení.

Zda se ho na čtvrtečních jednáních poslancům dostalo, není jasné. O výsledcích nejsou podrobnější informace. Šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell novinářům řekl, že se nedozvěděl nic překvapivého. Podle demokratů žádné jméno informátora FBI nezaznělo, Wray a Rosenstein se údajně zdráhali sdělovat podrobnosti s odkazem na probíhající vyšetřování.

Podle nepotvrzených informací amerického tisku byl informátorem FBI bývalý agent rozvědky CIA Stefan Halper, muž známý ze skandálů v éře prezidenta Ronalda Reagana a George Bushe mladšího.

Podle agentury AP stojí za oběma "briefingy" snaha republikánů zdiskreditovat vyšetřování vedené Robertem Muellerem, který je v čele týmu FBI pátrajícím po stopách ruského vlivu na americké volby. FBI se dostala do svízelné situace, protože musí na jedné straně chránit Muellerovu skupinu a na straně druhé čelit tlakům republikánů a Bílého domu, aby vyšetřování skončilo.

Demokratičtí kongresmani po setkání zveřejnili stručné komuniké, podle něhož "neexistují žádné důkazy, že by FBI nebo jiná služba umístila špiona do Trumpova týmu nebo jinak porušila předpisy".

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Bílý dům USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy