Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rus zničil obraz v galerii. Vadilo mu, co zobrazuje

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Jeden z návštěvníků věhlasné Treťjakovské galerie v Moskvě v pátek vážně poničil mistrovské plátno malíře Ilji Repina. Muž kovovou tyčí prorazil ochranné sklo a obraz na několika místech protrhl, uvedla ruská média. Podle zatím neoficiálních informací útočník tvrdil, že dílo z konce 19. století musí být zničeno, protože nepravdivě zobrazuje historická fakta.

Obraz s názvem Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581 zobrazuje cara, který drží v náručí syna, jehož právě zavraždil.

Jedno z nejpůsobivějších děl ruského malířství budilo kontroverze už od svého vzniku, protože zobrazovalo vládce jako synovraha, což bylo považováno za nepřípustné.

"Malba je vážně poškozená, plátno je roztrženo na třech místech uprostřed... padají sklo poškodilo i rám. Naštěstí však zůstaly ušetřeny nejcennější části zobrazující obličeje a ruce," uvedla Treťjakovská galerie ve svém prohlášení. Pachatel činu byl zatčen.

Témata:  Rusko obrazy vandalství

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.