reklama

Abdal Azím byl zadržen v sobotu večer ve svém domě v Káhiře kvůli podezření z šíření falešných zpráv a protistátní činnosti, uvedl jeden ze zdrojů, na který se odvolává agentura Reuters.

Zadržený příslušník opozice byl za vlády prezidenta Husního Mubaraka náměstkem na ministerstvu, v roce 2014 se pak zapojil i do volební kampaně současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Později tuto zkušenost označil za "největší prohřešek".

Ministerstvo vnitra zatím zadržení Abdal Azíma nekomentovalo. Minulý týden byl v Egyptě zadržen známý aktivista a bloger Vaíl Abbás, který dokumentoval obvinění z údajného policejního násilí a mučení. Obviněn byl rovněž z šíření falešných zpráv a členství v zakázané skupině. Ve vězení se poslední dobou také ocitli nejméně další tři prominentní zástupci egyptské opozice.

Podle organizací na ochranu lidských práv se za Sísího vlády v zemi zhoršila situace ohledně lidských a občanských práv. Prezidentovi stoupenci ale tvrdí, že tvrdá opatření jsou potřeba, aby byla v Egyptě po letech politického chaosu a bezpečnostních hrozeb zajištěna stabilita.