Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský podnikatel korumpoval politiky, dostal 52 let

Korupce
Korupce
Foto: Pixmac

Madrid - V korupční kauze španělských lidovců, zvané Gürtel, kvůli níž se tento týden chystá v parlamentu hlasování o vyslovení nedůvěry španělské vládě, padly ve čtvrtek vysoké tresty. Nejvyšší trest téměř 52 let vězení dostal podnikatel Francisco Correa a 33 lety vězení potrestal soud bývalého pokladníka strany Luise Bárcenase. Nakonec si ale Bárcenas může odsedět více než Correa, napsal dnes deník El Mundo.

Španělský právní řád totiž stanoví jistá omezení pro délku výkonu trestu. Odsouzený si podle něj může odpykat ve vězení pouze trojnásobek trestu za nejvážnější ze zločinů, za něž byl odsouzen. Celková výše jeho pobytu ve vězení nesmí překročit dvacet let, napsal deník El Mundo.

Takže například Bárcenas, který byl odsouzen ke 33 letům a čtyřem měsícům vězení, dostal tento trest za 12 deliktů, včetně praní špinavých peněz, daňové podvody či falšování obchodních dokumentů. Za posledně jmenovaný má nejvyšší trest - šest let, násobeno třemi je 18 let. Naopak Correa, který dostal 51 let a 11 měsíců za 37 deliktů, by si měl odsedět jen 12 let. Nejvyšší trest (čtyři roky) totiž dostal za aktivní uplácení.

Deník El Mundo nicméně připomněl, že tresty nakonec mohou být úplně jiné. Čtvrteční verdikt nad 29 odsouzenými, kteří dohromady dostali 351 let vězení, se týká pouze jedné větve rozsáhlého případu Gürtel. Celkem má podle deníku El Mundo kauza devět větví.

Někteří, například Correa, už byli odsouzeni loni ve valencijské větvi kauzy Gürtel, v níž šlo mimo jiné o podvody spojené se smlouvami valencijské regionální vlády v letech 2005 až 2009. V této kauze, přezdívané podle veletrhu turistiky FITUR, dostal Correa 13 let vězení, které mu tento měsíc potvrdil nejvyšší soud. Téměř stejný trest potvrdil i bývalému tajemníkovi galicijské pobočky lidovců Pablu Crespovi.

Soud v Madridu poslal ve čtvrtek do vězení mimo jiné i Bárcenasovu manželku Rosalíu Iglesiasovou. Dostala 15 let vězení, ale podle přepočtu deníku El Mundo by měla za mřížemi strávit maximálně devět let. Tresty dostali ve čtvrtek například i Crespo, bývalý madridský radní za lidovce Alberto López či bývalý starosta města Majadahonda Guillermo Ortega.

Čtvrteční rozsudky, které se týkají deliktů z let 1999 až 2005, nejsou pravomocné, odsouzení mají ještě možnost odvolat se k nejvyššímu soudu. Dnes se v Madridu rozhoduje o několika z nich, zda budou muset nastoupit výkon trestu už před rozhodnutím nejvyššího soudu.

Kauzu Gürtel začala řešit protikorupční prokuratura v roce 2007 a v roce 2009 vznesla obvinění u soudu v Madridu. Název dostala kauza podle hlavního aktéra Correy, jehož příjmení znamená španělsky pásek, a Gürtel je pásek německy. Korupční síť, kterou tvořili funkcionáři a regionální politici lidovců, fungovala zejména v regionech Madrid a Valencie.

Correa v roce 2016 před soudem řekl, že do roku 2004 spolupracoval i s ústředím vládních lidovců, jimž posílal část nelegálně získaných peněz. Poté prý činnost přesunul do regionální pobočky strany. "Pracovali jsme s celým týmem (Josého Maríi) Aznara... poté, co jmenovali předsedou Rajoye jsme začali operovat ve Valencii," řekl v roce 2016 Correa. Současný premiér Mariano Rajoy vystřídal ve vedení PP Aznara v roce 2004, když se lidovci stali opoziční stranou.

Témata:  Španělsko politici korupce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy