Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O jaderné dohodě s Íránem by mohl v EU jednat Pompeo

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Brusel 28. května (zpravodaj ČTK) - Návštěva šéfa americké diplomacie Mikea Pompea na některém z nadcházejících jednání ministrů zahraničí EU by mohla přispět k nalezení společného dalšího postupu EU a USA ohledně íránské jaderné dohody či alespoň k tomu, že se Evropa a Amerika vyhnou hlubší konfrontaci v této otázce. Po dnešní bruselské schůzce šéfů diplomacií evropského bloku to novinářům řekl náměstek českého ministra zahraničí Ivo Šrámek.

Dnešní ministerská rada v Bruselu podle šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové opět potvrdila, že země EU společně prosazují pokračování dohody s Teheránem. Unie pokládá - na rozdíl od amerického prezidenta Donalda Trumpa - dohodu za funkční a za základ pro bezpečnost regionu, Evropy i světa.

"Shodujeme se ovšem také v tom, že sdílíme některé americké pochybnosti," poznamenala Mogheriniová. Připomněla postup Íránu v regionu či jeho program balistických střel. "Samozřejmě, že sdílíme americké obavy. Ovšem první z nich je ta, která se týká možnosti, že by Írán získal jaderné zbraně. "A přesně proto chceme dohodu udržet," dodala.

Evropa tak má podle Mogheriniové jinou odpověď než Washington na otázku, jaká je vůči Teheránu nejlepší strategie.

Evropská unie už chystá protiopatření pro chvíli, kdy po odstoupení od jaderné dohody spustí opět Spojené státy vůči Íránu sankce související s jeho jaderným programem. Evropská komise už oznámila, že připravuje reakci, která by měla zajistit, že se sankce nedotknou evropských společností.

Podle českého náměstka Šrámka by se Pompeova návštěva v Evropě měla konat ještě před tím, než sankce ze strany USA opět začnou platit.

Dnešní diskuse se podle něj proto točila kolem toho, jak jadernou dohodu s Íránem zachránit a nezničit při tom transatlantické vztahy. "A jak to udělat, aby sankční opatření ze strany USA a následná blokační reakce ze strany EU nevedla k eskalaci a obchodní válce," dodal náměstek.

Příští jednání ministrů zahraničí evropského bloku je naplánováno do Lucemburku na 25. června, jen několik dní před summitem EU. Na vrcholné unijní schůzce se premiéři a prezidenti evropských zemí diskusi o vztazích s USA nejspíš nevyhnou.

Témata:  EU Federica Mogherini Donald Trump Mike Pompeo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy