reklama

Skripalovi byli otráveni počátkem března v Salisbury. Podle Londýna je za otravu odpovědné Rusko, neboť byla použita toxická látka novičok. Moskva ale veškerou odpovědnost odmítá. Zatímco Skripalová otravu překonala rychleji a byla propuštěna již v dubnu, Skripal opustil nemocnici v polovině května.

Jaký bude mít otrava dlouhodobý dopad na zdravotní stav Skripalových, jasné podle zástupkyně nemocnice Christine Blanshardové není. "Upřímná odpověď je, že to nevíme," řekla v rozhovoru s BBC.

Skripalová před týdnem sdělila agentuře Reuters, že léčba byla bolestivá a deprimující. Prohlásila také, že měla štěstí, že přežila. Fakt, že Skripalovi přežili, je někdy označován za překvapující. Novičok je totiž považován za mimořádně toxickou látku. Několik vědců včetně ruských uvedlo, že kontakt s ní není možné přežít bez trvalých následků. Také nemocniční personál předpokládal, že oba otravě podlehnou.

"Všechno ukazovalo na to, že nepřežijí," uvedl Stephen Jukes, který se o Skripalovy staral na jednotce intenzivní péče. Dodal, že zdravotníci si nejprve mysleli, že dvojice je předávkována opiáty.