Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

YouTube smazal 30 videoklipů velebící násilí v Londýně

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - YouTube odstranil kolem 30 hudebních klipů, v jejichž textech podle britských úřadů interpreti oslavují násilí. Londýnská policie požádala o smazání videí v souvislosti s nárůstem počtu vražd a násilných incidentů registrovaným v britské metropoli v posledních měsících. Zaměřila se hlavně na videoklipy nového žánru rapu známého jako drill, napsal dnes deník The Guardian.

"Drill je spojený s texty, které jsou o romantizaci závažného násilí: vražd, útoků nožem," řekla minulý měsíc komisařka londýnské policie Cressida Dicková. "Popisují případy pobodání velmi detailně, radostným a vzrušujícím způsobem," dodala.

Podle The Guardian zároveň není jasné, zda všechna smazaná videa obsahovala hudbu žánru drill. Policie za uplynulé dva roky požádala YouTube, aby stáhl celkem 50 až 60 klipů, zatím se tak podle informací agentury Press Association stalo zhruba u 30 z nich.

"Gangy se snaží navzájem překonávat v natáčení a obsahu. To, co vypadá jako hudební video může ve skutečnosti obsahovat explicitní výhrůžky jednoho gangu druhému," řekl Mike West z londýnské policie s tím, že v dotyčných videích se objevují násilná gesta a "barvité popisy toho, co by tomu druhému udělali".

Drill je stylem rapu s kořeny v americkém Chicagu. Pozornost k němu podle britských médií přitáhl v roce 2012 tamní raper vystupující pod pseudonymem Chief Keef svojí skladbou I Don't Like. Texty nového žánru často obsahují do detailů vylíčené násilné incidenty nebo zkušenosti s drogami. "Jestliže je to to, co vidíte ve svém prostředí, budete to jakožto umělec zachycovat ve svých textech," vysvětloval v pořadu zpravodajské společnosti BBC jeden z představitelů drillu DJ Bempah.

Autor nedávno vydané knihy o hudbě stylu grime Dan Hancox řekl The Guardian, že vztah mezi hudbou a násilím je v případě drillu mnohem složitější, než u předchozích inkarnací rapu. V některých případech podle něj lze nalézt spojitost mezi konflikty v reálném světě a spory v tom hudebním. "To je verze, kterou prosazovali soudci a i policie věří, že se tak děje," uvedl Hancox.

BBC připomíná případ 17letého rapera Juniora Simpsona, který byl v únoru odsouzen na doživotí poté, co s dalšími třemi osobami ubodal 15letého Jermainea Goupalla. Předtím údajně o útoku nožem napsal skladbu. "Naznačil jste, že text nebyl míněn vážně, ale tomu nevěřím. Mám podezření, že jste čekal na správný moment na provedení útoku," řekl Simpsonovi soudce Anthony Leonard.

Témata:  YouTube Londýn vražda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy