reklama

"Po 35 dnech cesty je opravdu štěstí, že nikdo nezemřel," prohlásil Luis Almeida, šéf imigračního oddělení federální policie v São Luís. Uprchlici se totiž na cestu vydali v 12 metrovém člunu bez kabin, takže po celou cestu byly vystavení povětrnostním podmínkám.

Cesta začala v dubnu na Kapverdských ostrovech zhruba 400 kilometrů západně od Senegalu. Muži ze Senegalu, Nigérie, Sierry Leone a Guinea Bisau překonali na chatrné bárce 4500 kilometrů.

„Celu dobu jsem se modlil. Nemohl jsem spát ani jíst,“ tvrdí Senegalec Muctarr Mansaray.

Posledních 10 dní na moři strávilo celkem 25 mužů na moři bez vody a jídla a přežili jen díky lovu ryb. Každý na lodi za přepravu pašerákům zaplatil 1000 euro.

Posádce se navíc podařilo rozbít motor, takže poslední dny již loď byla unášena jen mořským proudem. Pokud by je nenašla pobřežní stráž, nejspíše by na moři zemřeli.

Na palubě byli také dva občané Brazílie. Ty policie za převaděčství okamžitě zatkla. O osudu uprchlíků se rozhodne v nejbližší době. „Nejsme žádní kriminálníci! Chceme pracovat!“ tvrdí  Muctarr Mansaray, který měl doma opravovat a prodávat mobilní telefony.