Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr Arménů Osmanskou říší byla genocida, uznalo Německo

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Masakr Arménů Osmanskou říší v roce 1915 byla podle německého Spolkového sněmu genocida. Rezoluci, kterou již dříve kritizovala Ankara, podpořila velká většina poslanců ze všech parlamentních frakcí.

Schválená rezoluce přiznává, že svůj díl odpovědnosti za tehdejší události neslo i Německo jako spojenec Osmanské říše, které o masakrech vědělo, ale nezasáhlo proti nim. Jednání Spolkového sněmu sledovala v galerii pro hosty velká skupina Arménů, kteří po hlasování zdvihli papíry s nápisem "děkujeme".

Poslanci při projednávání rezoluce zdůraznili, že nechtějí obviňovat vládu Turecka, které je nástupnickým státem Osmanské říše. "Je třeba zdůraznit, že současná turecká vláda není odpovědná za to, co se stalo před sto lety. Má však odpovědnost za to, jak se s tehdejšími událostmi bude zacházet dál," řekl předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert. "Jsem přesvědčen, že označení minulosti pravými slovy neohrozí naše vztahy s Tureckem," podotkl také.

"Nejednáme tady o jakémkoli odsuzování (tureckého prezidenta Recepa Tayyipa) Erdogana. Tato rezoluce je apel na to, aby konečně byly důsledně zpracovány tehdejší události. A je třeba, aby se na tom podílely obě strany, jak Turecko, tak Arménie," řekl místopředseda poslanců vládní sociální demokracie (SPD) Rolf Mützenich.

"Jedině ten, kdo se přizná k vlastním chybám v minulosti, je může překonat," řekl poslanec Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové Franz Josef Jung.

Předseda Zelených Cem Özdemir, který je tureckého původu, zdůraznil, že Německo mělo jako někdejší spojenec Osmanské říše podíl odpovědnosti na vraždění Arménů. Má proto podle něj morální povinnost usilovat o narovnání vztahů mezi Tureckem a Arménií.

Turecko krok Spolkového sněmu kritizovalo. Premiér Binali Yildirim dnes v projevu před členy vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prohlásil, že hlasování ve Spolkovém sněmu bude zkouškou přátelství mezi Německem a Tureckem. Kriticky se k německé rezoluci vyjádřil i Erdogan.

Témata:  Německo Turecko genocida

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy