Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropský komisař se omluvil za poznámky k italským voličům

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Brusel - Komisař pro rozpočet Evropské unie Günther Oettinger se dnes omluvil za svůj výrok, že finanční trhy potrestají italské voliče za to, že ve volbách hlasují pro euroskeptické populisty. Jeho prohlášení vyvolalo v Itálii velký rozruch, a to i mezi sympatizanty EU.

"Plně respektuji vůli voličů, kteří jsou vlevo, vpravo nebo v centru, a to v každé zemi," citovala dnes Oettingera agentura Reuters. Komisař v prohlášení uvedl, že odkazoval na aktuální vývoj na trzích v Itálii, přičemž tím neměl v úmyslu projevit neúctu k obyvatelům Itálie. "Omlouvám se za to," dodal.

"Itálie jako zakládající člen (Evropské unie) hrála a hraje důležitou roli v evropské integraci a doufám, že bude pokračovat touto cestou," upozornil rovněž komisař.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker k situaci v Itálii už řekl, že finanční trhy nemohou diktovat Italům, jak mají hlasovat, uvedla agentura AFP.

Témata:  EU Itálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy