Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie a Pákistán se dohodly přes horkou linku, v Kašmíru se přestalo střílet

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Dillí - Zástupci pákistánské a indické armády se dohodli na zastavení dělostřelecké palby přes společnou hranici v oblasti Kašmíru, o nějž Pákistán a Indie vedou spor. Podle agentury AP to dnes v prohlášení uvedla pákistánská armáda. Tento měsíc si střelba vyžádala životy několika vojáků i civilistů.

Pákistánská armáda v komuniké dodala, že obě strany se prostřednictvím zvláštní horké linky domluvily, že budou plně respektovat dohodu o příměří z roku 2003. Chtějí tak "zlepšit současnou situaci, zajistit mír a ulevit civilistům žijícím podél hranice".

Kašmír je rozdělen mezi jaderné velmoci Indii a Pákistán, které o ně od získání nezávislosti na Británii v roce 1947 svedly tři války. Indická část Kašmíru je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde vyznavači islámu tvoří většinu.

Mezi oběma rivaly platí od roku 2003 příměří, ale obě země je často porušují. V oblasti mnoho let existují i separatistické bojůvky. Při různých střetech už zemřelo asi 68.000 lidí, většinou z řad civilistů.

Témata:  Pákistán Indie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy