Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbabělý čin, reaguje Západ na vraždu novináře Babčenka

Arkadij Babčenko
Arkadij Babčenko
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Štrasburk - Evropská unie, Británie a Německo dnes vyzvaly k rychlému objasnění vraždy ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka, který byl v úterý zastřelen v Kyjevě. Babčenko byl znám jako ostrý kritik Kremlu. Moskva se mezitím distancovala od podezření Kyjeva, že za zločinem stála.

"Tento zbabělý zločin představuje další útok na svobodu tisku, proti novinářů, kteří chrání naše hodnoty a naši demokracii," prohlásil předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani během zasedání ve Štrasburku. "Evropský parlament požaduje plné objasnění Babčenkovy smrti, aby byli potrestáni jak pachatelé, tak ti, kdo si vraždu objednali," dodal.

Rychlé a transparentní vyšetření případu a postavení viníků před soud požadovala také šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. "EU je solidární s novináři a bude dál pracovat na jejich ochraně, protože jejich práce je životně důležitá pro všechny demokracie, uvnitř i vně našich hranic," zdůraznila v komuniké.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier během své návštěvy na Ukrajině útok na novináře ostře odsoudil a vyzval k úplnému objasnění zločinu. "Musíme vytvořit podmínky, které novinářům po celém světě umožní dělat svou práci bez ohrožení života."

Šéf britské diplomacie Boris Johnson vyjádřil "zděšení nad vraždou dalšího věhlasného ruského novináře". "Musíme bránit svobodu slova. Je důležité, aby se viníci zodpovídali před spravedlností," prohlásil.

"Babčenkova vražda nesmí zůstat nepotrestána," zdůraznila mezinárodní organizace Amnesty International. Generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland varoval před rostoucím počtem útoků na novináře v Evropě jako hrozbou pro demokracii.

Babčenkovu vraždu mezitím důrazně odsoudil i Kreml, jehož mluvčí Dmitrij Peskov zároveň poukázal na pronásledování novinářů na Ukrajině a vyzval k "opravdovému, nejen předstíranému vyšetřování" zločinu. Šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková nabídla pomoc pozůstalým.

Témata:  EU novináři Ukrajina Arkadij Babčenko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy