Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zastavit uprchlíky? Řidiči kamionů zkouší vlastní nápady, migrantům se to líbit nebude

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Migrační vlna oproti předchozím rokům sice polevila, přesto se uprchlíci ze zemí Blízkého východu a Afriky stále snaží dostat severněji do Evropy. Jednou z nejproblematičtějších lokalit je přechod mezi Francií a Británií, Eurotunel spojující Folkestone a Calais. A své o tom ví zejména řidiči kamionu.

Právě pro ně je mnohdy cesta do Británie noční můrou. V živé paměti totiž stále mají obrazy z loňského či předloňského léta, kdy do oblasti severofrancouzského města Calais přišly tisíce migrantů, kteří se odsud snažili dostat do Británie.

U přístavního města dokonce vzniklo provizorní tábořiště, takzvaná Džungle, kde žilo až 8000 lidí. Na konci roku 2016 jej francouzské úřady zlikvidovaly, stále se na místě podle odhadů ale pohybují stovky migrantů.

Jejich cílem byla Británie, na kterou se snažili dostat všemi možnými způsoby. Tím nejčastějším bylo v jednom z kamionů, kteří skrze Eurotunel každodenně přijíždí do Spojeného království.

Situace se po nějaké době stala kritickou. Migranti blokovali místní silnice, stavěly zátarasy a odmítali řidiče pustit dál. V mnoha případech je také fyzicky napadali a vše vygradovalo v červnu loňského roku, kdy po jednom takovém incidentu řidič zemřel.

Vozidlo narazilo do jednoho ze stojících kamionů a šlo o první případ úmrtí řidiče v souvislosti s umělými zátarasy. Přistěhovalci se tímto způsobem snaží zpomalovat nákladní vozidla v naději, že se do nich dostanou, aby se mohli nechat odvézt přes Lamanšský průliv do Británie.

Policie následně zjistila, že překážky na dálnici pomáhalo klást i několik Eritrejců a Etiopanů ve věku od 13 do 16 let, takže se na ně za vzniklou situaci nevztahuje trestní zodpovědnost. Celý případ ale vyděsil řidiče nákladních aut mířících nejen do Británie. Kamiony jsou totiž pro migranty nejpohodlnějším dopravním prostředkem všude po Evropě.

Řidiči se proto celou věc rozhodli řešit po svém. Podle zahraničních médií se někteří z nich ze strachu před skupinami útočících migrantů vyzbrojili, jiní se obrátily na úřady a žádají, aby situaci neprodleně vyřešily. Další řidiči odmítají jezdit po některých trasách.

Někteří celou věc vyřešili méně násilným způsobem. Kamiony si polepili cedulemi, které mají uprchlíky upozornit na to, že nemíří do destinací, které jsou pro migranty atraktivní. Na silnicích tak lze potkat nákladní auta s cedulemi upozorňujícími na to, že kamion nemíří na sever Evropy, nejede do Německa, Británie, nebo naopak že míří do Ruska, v němž je "- 40 stupňů".

Témata:  uprchlíci řidiči

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy