reklama

James Cameron řekl, že není překvapen, že letadlo MH370 stále ještě nebylo nalezeno. Bylo by "lidsky arogantní", pokud by tvrdil opak.

Potvrdil tak pouze svá slova. Slavný filmař totiž téměř před čtyřmi roky prohlásil, že věří, že letadlo MH 370 nikdy nebude nalezeno kvůli nedostatku „financí pro podmořský výzkum". Podle něj stále nenastal žádný pokrok, který by mohl jedno z nevětších tajemství letectví odhalit.

Cameron se v Sydney začátkem tohoto týdne, v rámci projektu Vivid Ideas, zúčastnil zahájení své nové výstavy v australském Národním námořním muzeu. Výstava s názvem James Cameron - Challenging the Deep seznamuje veřejnost s prací tvůrce Terminátora jako podmořského výzkumníka.

 Novinářům řekl, že nalezení ztraceného letadla na dně oceánu je jako hledat jehlu v kupce sena.

"Anomálie velikosti leteckého trupu se nám prostě nezobrazí jako data na přístrojích, které máme dnes k dispozici," řekl pro news.com.au., "Víme více o povrchu Marsu nebo Měsíci než o našich nejhlubších oceánech. Vybavení, které jsem navrhl, je speciálně navrženo tak, aby prozkoumalo hluboká místa, na kterých je nějaký vědecký nebo společenský zájem.“

"Jakmile najdou místo, kde je vrak mohu se dát do práce. Jsem odborník na průzkum vraků. Stačí souřadnice a já vím, jak ho prozkoumat. Vím, jak ho mapovat. Vím, jak používat malé roboty, abych mohl jít dovnitř vraku a analyzovat jej. Z toho poznám, co se stalo,“ tvrdí Cameron, "Neříkám, že to je něco, co by mě vzrušovalo… Jet na místo kde je vrak letadla - osobně mě zajímají více vraky lodí."

V roce 2012 provedl Cameron ponor na nejhlubší místo oceánu: do Marianského příkopu v Tichém oceánu. Jeho výzkum potopených lodí, včetně Titanicu a německé bitevní lodi Bismarck, odhalil nová fakta o osudu těchto lodí a o tom, jak se potopily.

O MH 370 však prohlásil, že i kdyby prohledal tisíce kilometrů čtverečních oceánského dna, nemusí nic najít, "Oceán je obrovský brach, lidé ani netuší ve skutečnosti obrovský je. Máme pocit, že je všechno prozkoumáno a všechno můžeme to všechno zabalit.  Máme přeci naše družice. Druhý tvorů, které žijí pod vodu, jsou stále obrovská neznámá,“ upozorňuje Cameron

"Mluvíme o stovkách tisíc kilometrů čtverečních oceánu. Většina z nich není zmapována. Nevíme, jak to tam vypadá, a bude to trvat desítky let možná stovky let než to všechno prozkoumáme. Kdybychom se teď pustili do průzkumu  po celém západním Pacifiku a Indickém oceánu, naučíme se toho strašně moc. To by bylo skvělé. Rád bych znal někoho, kdo by mi hodil pár miliard. V hlubokém oceánu se naučíme hodně. Je to lidská arogance, že si myslíme, že o Zemi známe všechno," upozorňuje Cameron.  

Cameron naráží na slova ředitele americké firmy  Ocean Infinity Oliver Plunketta, která bezvýsledně prozkoumala na 112 000 kilometrů čtverečních podmořského dna (pro srovnání Český republika má 78866 kilometrů čtvrtečnících, Indický oceán má ovšem 70 milionů kilometrů čtverečních), který tvrdí že nalezení letadla je pouze otázkou času.

Podle australského ministra Michaela McCormacka se jednalo o největší pátrací operaci v dějinách. Za pátrání bylo podle něj utraceno 200 milionů dolarů. Austrálie podle něj může znovu spustit vyětřování pokud budou nalezeny další důkazy o poloze vraku.