Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Nemám rád teplouše." Prohlásil Slovák, který napadl partnera dánského ministra, čelí obvinění

Bratislava, ilustrační fotografie
Bratislava, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Kodaň - Čtyřiatřicetiletý Slovák byl v Dánsku obviněn z napadení partnera dánského ministra spravedlnosti Sörena Papea Poulsena. Podle prokuratury na muže zaútočil před dvěma týdny v noci před jedním z kodaňských barů a prohlásil při tom, že nesnáší homosexuály. Prokuratura ale nemá dostatečné důkazy, aby mohl být Slovák stíhán také za šíření nenávisti, informoval dnes deník The Local.

Obžaloba uvedla, že slovenský občan, který do Kodaně přijel na hokejové mistrovství světa, udeřil Josuea Medinu Vásqueze pěstí 17. května kolem 3:30 ráno před podnikem LA Bar v centru dánského hlavního města. Slovák při tom údajně řekl: "Nemám rád teplouše." To však žádný svědek nemůže dosvědčit. Prokuratura chce ale použít "očividně homofobní motiv útoku" jako přitěžující okolnost.

Prokurátor Jack Hurup ve středu na tomto základě požádal o prodloužení vazby pro Slováka. Kodaňský soud této žádosti vyhověl a prodloužil slovenskému občanovi vazbu do 13. června.

Slovák, který podle dánské televize TV2 pracuje v polské metropoli Varšavě jako advokát, obvinění popírá. Vypověděl, že byl v době incidentu opilý a že se v baru s někým pohádal. Přestože si toho moc z oné noci nepamatuje, ví, že pěstí nikoho nepraštil, možná někoho ale uhodil jiným způsobem.

Slovák navíc tvrdí, že Vásquez útočil jako první. Proti homosexuálům prý nic nemá, takže rezolutně popírá, že by pronesl zmíněné nenávistné výroky.

Podle televize TV2 se očekává, že soud vynese verdikt a oznámí trest do letních prázdnin. Televize uvedla, že v takovýchto případech bývá výše trestu v Dánsku 30 až 40 dní vězení. V této kauze bude ale prokuratura s ohledem na údajný homofobní motiv požadovat zřejmě trest o něco vyšší.

Vásquez původně tvrdil, že se Slovákem v baru nehovořil a že útok přišel nečekaně. Videonahrávka z baru ale ukázala, že oba muži spolu v průběhu večera mluvili a že Slovák Vásquezovi nejméně dvakrát za večer objednal skleničku tvrdého alkoholu.

Dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen a Josue Medina Vásquez, který je původem z Dominikánské republiky, se poprvé setkali v létě 2013 v Bruselu. Pár je zasnoubený a během letošního roku plánuje sňatek. V lednu byl Vásquez přistižen, že řídil v opilosti; policisté mu naměřili 1,25 promile alkoholu v krvi.

Témata:  Slovensko Dánsko gayové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy