Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo a Čína se staví proti USA, šéfové diplomacie zavrhli protekcionismus

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německo a Čína se dnes ústy svých ministrů zahraničí - Heika Maase a Wanga I - znovu přihlásily k volnému obchodu. Učinily tak jen několik hodin předtím, než zřejmě vyprší americká výjimka týkající se cel na dovoz oceli a hliníku z Evropské unie.

Zavedení cel ve výši 25 procent na dováženou ocel a deseti procent na hliník oznámil prezident Spojených států Donald Trump v březnu. Pro některé země začal platit odklad, aby se mohly jednáním s USA clům vyhnout. Výjimka pro Evropskou unii byla už jednou prodloužena, nyní se ale počítá s tím, že vyprší.

Ochranářská obchodní politika Trumpa vede státy EU k hledání užší spolupráce se zeměmi jako je Čína, která se v poslední době opakovaně přihlásila k volnému obchodu. Čínský ministr zahraničí Wang dnes v Berlíně poznamenal, že Berlín i Peking v této oblasti mají hodně společných zájmů.

"Protekcionismus a uzavírání se vůči volnému obchodu nesmí získat převahu," nechal se zase slyšet šéf německé diplomacie Maas. Uvítal také signály z čínské strany, že Peking chce směřovat k další liberalizaci světového obchodu.

Vedle hospodářských otázek dnes oba ministři jednali i o mezinárodní jaderné dohodě s Íránem, kterou chtějí dále naplňovat. Oba se vyslovili proti kroku USA, které se rozhodly dohodu vypovědět.

Témata:  Německo Čína ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy