Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neznevýhodňujte neziskovky, naléhá na Maďary komisařka RE

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Štrasburk - Komisařka pro lidská práva Rady Evropy Dunja Mijatovičová vyzvala maďarskou vládu, aby stáhla svůj kontroverzní návrh zákona namířeného proti migraci a přezdívaného "Stop Soros". Normativní akt, nedávno předložený ke schválení parlamentu, kriminalizuje aktivity, jež by měly být v demokratické společnosti legitimní, uvedla komisařka v dnešním prohlášení.

Uvedený návrh právního předpisu počítá s trestností jakékoli podpory nelegální migrace. Namířen je především proti nevládním organizacím podporovaným americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem. Toho maďarský premiér Viktor Orbán viní z politického vměšování a z aktivní podpory masové imigrace do Evropy.

Maďarské úřady by se podle Mijatovičové "měly zdržet jakéhokoli znevýhodňování nevládních organizací působících v oblasti migrace a obnovit příznivé prostředí pro práci ochránců lidských práv".

"Zároveň maďarské úřady naléhavě vyzývám, aby plně respektovaly své mezinárodní závazky ohledně lidských práv a projevily humánnější přístup k žadatelům o azyl a ke všem migrantům," uvedla rovněž komisařka pro lidská práva.

Pokud parlament text návrhu zákona v předloženém znění schválí, bude možné trestně stíhat například i poskytování informačních letáků žadatelům o azyl, právní poradenství či potravinovou pomoc.

Maďarsko patří v rámci Evropské unie vedle Polska nebo České republiky k nejhlasitějším kritikům povinného přijímání žadatelů o azyl a dlouhodobě odmítá systém kvót upravujících přerozdělování žadatelů o azyl mezi jednotlivými členskými zeměmi EU.

Témata:  Maďarsko Rada Evropy migrace

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy