reklama

Dvaatřicetiletý Husajn Rašíd  z Nelsonu ve hrabství Lancashire, používal zprávy sociální sítě o Telegram, k šíření a podpoře terorismu a Islámského státu. Na této síti vybízel i k útokům na školu, kam chodí i princ George. Dokonce uveřejnil i informace o škole včetně adresy s upozorněním, že do školy jezdí auto s princem velmi brzy.

Prokurátoři upozornili soud, že Rašíd vytvořil i fotomontáž prince vedle siluet dvou maskovaných džihádistů a vystavil obrázek na chatu v síti Telegram 13. října, tedy měsíc poté, co George nastoupil do školy Thomas's Battersea v jihozápadním Londýně.

"Dokonce ani královská rodina nebude ušetřena," napsal Rašíd ve zprávě, v níž sdílel celou adresu školy a dodal: „Brzy dostanou školu." V minulý týden prokurátorka Annabel Darlowová uvedla, že "Hlavní zpráva je jasná. Princ George a další členové královské rodiny by měli být považováni za cíle útoků".

Vedle toho Rašíd navrhoval teroristé útoky na britské fotbalové stadiony. Vyráběl dokonce vlastní časopis Inspire (inspirace), který byl plný rad pro teroristy. Podle něj mohly udeřit na mistrovství světa ve fotbale v Rusku bombami v autech nebo v nich vjíždět do davů.

V časopise byl i návod na výrobu jedů, které měli islamisté vstřikovat do mražených jídel v supermarketech. Podle jeho rad si mohli čtenáři vyrobit Molotovův koktejl nebo napalm.

Ty pak měli použít základnám britské armády, nákupním centrům, židovským komunitám a vládním budovám. Za pomoci laserů chtěl oslepit a sestřelit dopravní letadlo. Rašíd, který údajně kázal v mešitě Muhammadi v Nelsonu, provozoval také na Telegramu kanál nazvaný Osamělý mudžáhid, který prokurátorka nazvala "internetovým návodem pro terorismus".

Zde také zveřejnil fotografii barmského velvyslance ve Velké Británii s výzvou: "Víte, co dělat". Chtěl tak přimět ostatní k tomu, aby "bojovali a prolili krev bezvěrců" a vyzýval, aby "začali připravovat zbraně a výbušniny."

Rashid byl zatčen ve svém domě v Leonard Street v Nelsonu vloni v listopadu. Těsně před zatčením rozbil svůj telefon, kde měl všechny své materiály. Policie však měla dost důkazů k jeho obvinění za podporu a přípravu teroristických činů. „Jeho plány byly bezcitné a nerozlišovaly mezi dospělými a dětmi, mezi členy armády a policie nebo civilisty,“ upozorňuje prokurátorka Darlowová.

"Je nevyhnutelné, že obdržíte velmi dlouhý trest odnětí svobody a možná to bude trest na doživotí," prohlásil k obviněnému soudce Andrew Lees. Ten vynese nad Rašídem rozsudek 28. června.