Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Upevňuje si moc? Kim vyhodil tři velitele armády.

Kim Čong-un, severokorejský diktátor
Kim Čong-un, severokorejský diktátor
Foto: KCNA

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un uvolnil z funkcí tři nejvyšší armádní činitele. Důvod nebyl oficiálně oznámen. Analytici se ale domnívají, že krok souvisí s upevněním Kimovy kontroly nad armádou v citlivém období politických změn.

Kim se ke změnám rozhodl před připravovaným summitem s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na americké vládní zdroje. 

Jihokorejská agentura Jonhap k tomu uvedla, že změny se týkají postu ministra obrany, náčelníka generálního štábu a politického šéfa armády. Jejich cílem je údajně omladit velení novou generací důvěryhodných vůdců oddaných Kim Čong-unovi. 

Všichni nově dosazení vojáci jsou mladší než jejich předchůdci a mají už jisté zkušenosti z kontaktů se zahraničím, uvádí americké zdroje. "Čeká je hodně rozhovorů s cizími představiteli, dokážou při jednání zasedat, ne se jen opíjet. Umějí se chovat," domnívá se Michael Madden, expert na KLDR z univerzity Johnse Hopkinse.

Témata:  Severní Korea Donald Trump EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy