Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Upevňuje si moc? Kim vyhodil tři velitele armády.

Kim Čong-un, severokorejský diktátor
Kim Čong-un, severokorejský diktátor
Foto: KCNA

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un uvolnil z funkcí tři nejvyšší armádní činitele. Důvod nebyl oficiálně oznámen. Analytici se ale domnívají, že krok souvisí s upevněním Kimovy kontroly nad armádou v citlivém období politických změn.

Kim se ke změnám rozhodl před připravovaným summitem s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na americké vládní zdroje. 

Jihokorejská agentura Jonhap k tomu uvedla, že změny se týkají postu ministra obrany, náčelníka generálního štábu a politického šéfa armády. Jejich cílem je údajně omladit velení novou generací důvěryhodných vůdců oddaných Kim Čong-unovi. 

Všichni nově dosazení vojáci jsou mladší než jejich předchůdci a mají už jisté zkušenosti z kontaktů se zahraničím, uvádí americké zdroje. "Čeká je hodně rozhovorů s cizími představiteli, dokážou při jednání zasedat, ne se jen opíjet. Umějí se chovat," domnívá se Michael Madden, expert na KLDR z univerzity Johnse Hopkinse.

Témata:  Severní Korea Donald Trump EuroZprávy.cz

Související

Aktuálně se děje

25. července 2024 17:00

Šéfka EK vyzvala státy, aby nominovaly na eurokomisaře i ženy. Česko navrhlo jen Síkelu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek zaslala české vládě dopis, v němž opět vyzvala, aby státy nominovaly na eurokomisaře jak muže, tak i ženu. Uvedl to úřad vlády na sociální síti X

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy