Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinci na Izrael posílají "ohnivé draky", Netanjahu chce zaplatit škody

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Jeruzalém - Z peněz, které Izrael vybírá pro palestinskou samosprávu, mají být odečteny škody způsobené účastníky protestů u hranice mezi Pásmem Gazy a Izraelem. Nařídil to premiér židovského státu Benjamin Netanjahu. Podle izraelských zdrojů bylo při žhářských útocích zničeno přes 2400 hektarů pozemků.

Netanjahu dal podle listu The Times of Israel příkaz šéfovi národní bezpečnostní komise, aby odečetl z vybraných daní a cel sumu, která bude použita jako kompenzace Izraelcům žijícím u hranice Pásma Gazy.

Palestinci začali u hranice demonstrovat v březnu. Od té doby jich přes 110 zemřelo a tisíce dalších byly zraněny. Jednou z forem protestu je vysílání draků se zápalnými látkami přes hranici. I v neděli večer tak Palestinci způsobili dva požáry - jeden v lese Šokeda, vyhledávaném turisty, druhý na parkovišti. Izrael odhaduje škodu na zemědělství na pět milionů šekelů (téměř 31 milionů Kč). 

Podle dohody z roku 1994 převádí Izrael každý rok palestinské samosprávě miliony šekelů celních poplatků vybraných ze zboží, které je určeno pro palestinský trh a které prochází izraelskými přístavy. Palestinská samospráva sídlí v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu a nekontroluje Pásmo Gazy, které řídí radikální hnutí Hamás. Trestat samosprávu kvůli akcím páchaným v Pásmu Gazy podle kritiků Hamás jen těžko přiměje zastavit žhářské útoky.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy