Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR nemá peníze na summit s Trumpem? Protijaderná skupina nabízí peníze, které dostala za nobelovku

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Singapur - V posledních dnech se objevily spekulace, že KLDR má potíže s financováním summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN) proto nabídla, že zaplatí náklady na historickou schůzku.

Severokorejci podle médií nemají peníze na pobyt svého vůdce a delegace sestávající z početné ochranky a dalších členů v Singapuru, kde se má 12. června summit KLDR-USA konat. ICAN uvedla, že je ochotna použít peníze, které dostala jako laureát Nobelovy ceny, na financování singapurského summitu. 

"Nobelova cena zahrnovala také peníze v hotovosti a my nabízíme tyto prostředky na pokrytí nákladů na summit, abychom podpořili mír na Korejském poloostrově a svět bez jaderných zbraní," uvedl představitel ICAN Akira Kawasaki. "Toto je historická schůzka a příležitost, která se nabízí jednou za generaci," dodal.

Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN) je světovou koalicí nevládních organizací, které usilují o naplnění úmluvy o zákazu jaderných zbraní, již v červenci 2017 na půdě OSN podpořilo 122 států. Mocnosti, které disponují nukleárními zbraněmi, ale také například Česká republika, však jednání bojkotovaly. Jaderné mocnosti poukazují na to, že cíle lze dosáhnout i v rámci mezinárodní smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Dohoda je tak chápána spíše jako symbolická součást diplomatického tlaku na celosvětové nukleární odzbrojení.

V roce 2017 ICAN za upozorňování na nebezpečí jaderných zbraní a podporu úsilí OSN o dojednání dohody zakazující jaderné zbraně dostala Nobelovu cenu. Odměna spojená s tímto oceněním byla v roce 2017 stanovena na devět milionů švédských korun (22,6 milionu Kč). 

"Naším záměrem není platit luxusní apartmá pro vůdce KLDR či kohokoli dalšího," uvedl Kawasaki. Kimův poradce, který de facto sehrává roli šéfa úřadu severokorejské vlády, byl ovšem minulý týden viděn v pětihvězdičkovém singapurském hotelu Fullerton. Podle médií do Singapuru přijel na schůzku s americkým zástupci a společně řešili logistiku summitu.

Severokorejci si vybrali, že budou bydlet v hotelu Fullerton, kde prezidentské apartmá stojí v přepočtu přes 130.000 Kč za noc. Singapur už dříve oznámil, že ponese část nákladů na připravovaný summit, aby přispěl k úspěchu schůzky.

Témata:  Severní Korea Singapur ICANN Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy