reklama

Salvini dnes podle agentury ANSA odmítl názor amerického miliardáře Sorose, že toto protiimigrační a euroskeptické politické uskupení by mohlo být financováno Moskvou.

Soros se v neděli ve své řeči soustředil na promoskevskou agendu nové italské vlády, kterou sestavila populistická dvojice stran Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S). Při odpovědi na otázku na možné vměšování Ruska do italské zahraniční politiky Soros odpověděl, že jej "velmi znepokojuje negativní vliv" Ruska na Evropu. Italové podle něj mají právo zeptat se, zda Moskva Ligu finančně podporuje.

Dnes Salvini uvedl, že si ruského prezidenta Vladimira Putina velmi váží, a to „zadarmo". Rozhovor v italském rádiu naopak využil, aby Sorosovi útok vrátil. Označil jej za „spekulanta, který před 20 lety způsobil největší hospodářskou katastrofu Itálie", když musela lira společně s librou vystoupit z prvního evropského mechanismu směnných kursů (ERM).

„S lidmi, kteří tvrdili, že mě platí Rusko, už jsem se i soudil," uvedl viceministr a zároveň ministr vnitra Salvini. „Z Ruska jsem nikdy nedostal ani liru, ani matrjošku, ani kožešinovou čepici," zapřísahal se.

Putina si ale podle svých slov váží. „Myslím si, že hodně vykonal pro svůj lid i při zásazích proti Islámskému státu v Sýrii. A to říkám zadarmo, protože jsem o tom přesvědčen," dodal Salvini.

Vláda Ligy a M5S chce zrušit protiruské sankce. Ty Řím dodržuje společně se zbytkem Evropské unie v reakci na ruskou anexi Krymu. Povstalci. V březnu 2017 podepsala Liga, tehdy ještě Liga severu, smlouvu o spolupráci s Putinovou vládní stranou Jednotné Rusko.