Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský kancléř Kurz chce šetřit a vyházet eurokomisaře

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Vídeň - Rakouský kancléř Sebastian Kurz míní, že by Instituce Evropské unie měly jít příkladem členským zemím a začít šetřit. Ve svém názoru není osamocen. Snížení počtu eurokomisařů a zavedení rotačního principu podpořila v pondělí německá kancléřka Angela Merkelová. Podobnou reformu prosazuje také Francie.

"Myslím si, že chceme-li v Evropě šetřit, měl by jít Brusel příkladem a škrtat i ve správních nákladech," uvedl Kurz v rozhovoru poskytnutém německému listu Die Welt. Například snížení počtu členů Evropské komise ze současných 28 na 18 by podle něj vedlo nejen k úsporám, ale i ke zlepšení efektivity práce unijní exekutivy. Post eurokomisařů by se podle něj měl obsazovat na základě "spravedlivého rotačního principu".

Podle agentury DPA se ale nedá čekat, že by se redukci počtu eurokomisařů podařilo prosadit před vznikem příští komise na podzim příštího roku.

Na čase je podle rakouského kancléře ukončit i "nesmyslné" stěhování Evropského parlamentu, který se na plenární zasedání přesouvá do francouzského města Štrasburku. Změnu tohoto systému by musely odsouhlasit všechny členské země EU a všechny dosavadní pokusy o zrušení pravidelného stěhování zatím ztroskotaly na odporu Paříže, upozornila DPA. Také Kurz přiznal, že se Francie "navzdory pokrokovosti Emmanuela Macrona sídla ve Štrasburku asi nikdy dobrovolně nevzdá".

Kurzova vláda patří k největším kritikům nového návrhu víceletého finančního rámce na roky 2021 až 2027. Rakousko převezme předsednictví na počátku července od Bulharska. Na počátku příštího roku Rakousko otěže EU předá Rumunsku.

Témata:  EU Evropská komise (EK) Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy