Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraeli dochází trpělivost se zápalnými draky, pohrozil Palestincům "preventivním vražděním"

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelský ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan pohrozil "preventivní likvidací" vedení Hamásu a lidí, kteří z palestinského Pásma Gazy vysílají nad Izrael draky s hořlavinami.

Vysílání draků s hořlavinami je jedna z taktik účastníků palestinských protestů na hranici s Izraelem. V jižním Izraeli shořely hektary pozemků.

Erdan byl dnes v jihoizraelském městě Sderot, který leží poblíž hranice Pásma Gazy. "Protože Hamás umožňuje vysílání draků, musíme se vrátit k preventivním vraždám. Ti, kdo (zápalné) draky posílají, a velitelé Hamásu musí být terčem preventivního zabíjení," řekl ministr.

Izrael podle něj čelí i jinému nebezpečí. "Dnes jsou i jiné hrozby: tunely, rakety, vždy najdou jinou zbraň, aby se pokusili nám ublížit. Nepřátelé se snaží narušit odolnost civilistů, protože vědí, že armádě uškodit nemohou. Ale nepochodí ani v tom," řekl Erdan.

List Haarec v pondělí napsal, že armáda nebude moci nadále zachovávat zdrženlivost v případě vysílání draků s hořlavinami, protože škoda způsobená požáry na porostech v blízkosti hranice je značná. Ministr obrany Avigdor Lieberman řekl, že armáda bude jednat "v zájmu Izraele". "Vyřídíme si účty s Hamásem, Islámským džihádem a zbytkem teroristů útočících na nás z Pásma Gazy," řekl.

Na dnešek a hlavně na pátek jsou ohlášeny nové protesty k výročí šestidenní války z roku 1967, za níž Izrael obsadil Západní břeh Jordánu, Pásmo Gazy, východní Jeruzalém a Golany. 

Témata:  Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy