Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci jsou honáci velbloudů a v Německu nemají co dělat ? Politik AfD za svá slova stíhán nebude

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Drážďány - Prokuratura v Drážďanech dnes zastavila stíhání politika Andrého Poggenburga (AfD), který byl vyšetřován kvůli urážkám na adresu Turků žijících v Německu. Výroky nepřekročily hranici, kterou umožňuje svobody slova.

Poggenburg v únorovém projevu v Saském Švýcarsku hovořil o Turcích žijících v Německu jako o "honcích velbloudů", kteří "nemají v Německu co pohledávat", a o lidech s dvojím občanstvím jako o "sebrance bez vlasti".

Podle státního zastupitelství v Drážďanech se člen AfD nedopustil trestného činu podněcování k nenávisti, ani urážky. Obsah jeho řeči "kryje základní právo svobody slova", uvedla prokuratura s tím, že politik nevyzýval k násilí na Turcích.

Poggenburgův proslov zapadal podle státního zastupitelství do kontextu akce, na které byl pronesen. Člen AfD hovořil u příležitosti Popeleční středy, kdy se politici v Německu tradičně ostřeji vymezují vůči konkurenci, často ale v humorném duchu.

Státní zastupitelství obdrželo na Poggenburga kvůli únorové řeči 241 trestních oznámení. Kvůli kritice, která se na něj za jeho řeč snesla, Poggenburg už v březnu odstoupil z funkce předsedy AfD v Sasku-Anhaltsku i z funkce předsedy frakce strany v zemském sněmu.

Témata:  Německo AfD Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy