reklama

Robinson je bývalý předseda skupiny Anglická obranná liga (EDL). Zadržen byl 25. května v Leedsu a u soudu se přiznal k pohrdání soudem i porušení podmínek předchozího trestu. V den zatčení ho soudce poslal do vězení na 13 měsíců.

Nacionalisté protestovali od 25. května proti Robinsonovu uvěznění před sídlem Mayové a na dalších místech v Británii. Až 593.000 lidí se podepsalo pod petici vyzývající Mayovou, aby se za propuštění Robinsona zasadila.

Wilders svůj názor na kauzu svěřil ultrakonzervativnímu serveru Breitbart. "Byl zatčen, předveden před soudce a za pět hodin odsouzen. Soudce zakázal o zatčení i uvěznění informovat média, a dokonce britské vydavatele donutil články o případu smazat. Takové věci jsou běžné v Severní Koreji a Saúdské Arábii. Je smutné dívat se na to, jak Británie, kolébka západní demokracie a vlády zákona, rychle směřuje k tyranii," řekl Wilders.

"Tommy je hrdina. Je ostudné, že je stále ve vězení. Byl jsem pozván na velkou demonstraci do Londýna a přijedu. Propusťte Tommyho nyní," pokračoval.

Pravicoví aktivisté vystupují na Robinsonovu podporu také v USA, kde se začaly vynořovat konspirační teorie, napsal portál MailOnline. Podle nich je důvodem Robinsonova zadržení snaha umlčet britskou pravici.