Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putinova několikahodinová beseda s občany? Pořad se změnil, ale ne k dobrému

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v několikahodinovém přímém přenosu odpovídal na výběr z téměř dvou milionů dotazů, které mu občané zaslali během minulých deseti dnů. Oproti minulým letům byl ve studiu jen s dvěma komentátory centrální televize, bez zástupců veřejnosti.

Každoroční televizní pořad, který se za posledních téměř dvacet let stal pevnou součástí prezidentovy image, se týkal hlavně vnitropolitických témat a životní úrovně Rusů.

Putin měl možnost přímo kontaktovat členy vlády nebo gubernátory, aby jim dotazy adresoval nebo je vyzval k okamžité nápravě nedostatků. Podle dnešní informace deníku Vedomosti Kreml naléhavě doporučil regionálním politikům, aby během Putinova dialogu s veřejností byli na telefonu.

V novém formátu ale vázla režie, během první hodiny stihl prezident zodpovědět čtyři přímé dotazy. Zapojení ministrů a státních úředníků do besedy, zahlcené často jejich sebechválou a vřelými projevy loajality, připravilo besedu o bezprostřední atmosféru přímého dialogu.

Putinova beseda s národem byla poznamenána nervozitou kolem prudkého růstu cen benzinu v Rusku. Prezident, očividně znepokojen stížnostmi, označil situaci za neudržitelnou, odůvodnil ji "chybnou státní regulací" a slíbil nápravu prostřednictvím připravených vládních rozhodnutí. Ministr energetiky Alexandr Novak v přímém vstupu slíbil Rusům daňový manévr a zmrazení velkoobchodních cen.

Televizní pořad se nemohl vyhnout blížícímu se fotbalovému mistrovství světa, které v jedenácti ruských městech začne příští týden. Putin ujistil veřejnost, že nově vybudované sportovní objekty sportovci a veřejnost neopustí ani po mistrovství. 

Putin vyloučil, že by vyhlásil všeobecnou amnestii. Tradice prezidentských amnestií podle prezidenta v Rusku neexistuje.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy