Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš žene Slovensko kvůli kauze StB až do Štrasburku, Bratislava zatím mlčí

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Praha/Bratislava - Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu oznámil, že hodlá v kauze StB žalovat Slovensko, a to u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Bratislava se k záležitosti zatím příliš nevyjádřila.

Bratislavský krajský soud letos v lednu v obnoveném líčení zamítl žalobu Babiše, že je v archivních dokumentech StB veden jako její agent neoprávněně.

"V případě rozsudku ESLP ve prospěch stěžovatele, upozorňuji na možnost požádat o obnovu vnitrostátního řízení. Vnitrostátní soudy jsou v takovém případě vázány rozsudkem ESLP, " uvedla zástupkyně Slovenska u štrasburského soudu Marica Pirošíková.

Babiš v roce 2012 podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s StB. Slovenské soudy nejprve rozhodly, že Babiš je veden jako agent StB neoprávněně.

Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu. Zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu. 

Témata:  Slovensko Andrej Babiš Evropský soud pro lidská práva StB

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy