Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael poslal Palestincům varování před protesty

Izrael, demonstrace
Izrael, demonstrace
Foto: Pixabay

Jeruzalém/Londýn - Izraelská armáda dnes nad Pásmem Gazy vyhodila letáky varující Palestince před účastí na dalších demonstracích. Jedna se chystá v pátek u hraničního plotu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu mezitím v závěru své návštěvy Británie řekl, že Izrael se v uplynulých měsících demonstranty bez pomoci smrtících zbraní pokoušel usměrnit bez výsledku, časem však prý najde efektivní metodu rozhánění davu. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Hranice Gazy s Izraelem bývá od konce března většinou v pátek dějištěm hromadných protestů, které organizuje zejména hnutí Hamás, jež v Gaze vládne. Palestinci při nich požadují právo vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale dnes se nachází v Izraeli. Demonstrují také proti špatným životním podmínkám v enklávě. Někteří z nich zapalovali pneumatiky a házeli kameny na izraelské vojáky, kteří reagovali ostrou palbou.

Za uvedenou dobu podle ministerstva zdravotnictví v Gaze již izraelské síly zabily 123 Palestinců, nejméně 60 z nich pak během protestů, které se konaly během kontroverzního otevření americké ambasády v Jeruzalémě 14. května. Na 13.000 Palestinců bylo zraněno, mnoho z nich zřejmě bude mít doživotní následky. Za nepřiměřené použití síly vůči protestujícím kritizovala Izrael řada zemí a také Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

"Pro vaše vlastní dobro by bylo lepší, abyste se násilných výtržností u plotu neúčastnili, nepokoušeli se ho poškodit a nedovolili, aby z vás Hamás učinil svůj nástroj," stálo v letácích izraelské armády. Izraelské úřady na páteční plánované akci očekávají vysokou účast, což zvyšuje riziko krveprolití.

Témata:  Izrael Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy